HrSolutio Neprezentarea la interviu-Scrisoarea unui recrutor catre candidat


Esti in cautare activa de joburi, aplici la toate joburile pe care le gasesti pe internet, asa, “la plesneala”, esti sunat si invitat la un interviu de angajare, accepti invitatia si…nu mai apari! Si nici nu anunti, printr-un email sau SMS, macar, ca nu mai vii.

Motive sa nu apari la un interviu la care ai zis ca mergi, pot fi destule (ai acceptat deja o alta oferta, tocmai ai citit cu atentie anuntul de recrutare si ti-ai dat seama ca nu ti-ar place un asemenea job sau firma la care trebuie sa mergi este la capatul lumii sau a aparut un eveniment neprevazut si delicat in familie, ai o tulburare fiziologica, etc). Iar pretexte sa nu mergi sunt si mai multe (ploua afara, ca oricum nu treci de interviu ca nu-stiu-ce, ti-a aparut un cos pe fata si e inestetic, orice)… Da, se intampla ca, desi ai acceptat o invitatie (“liber si nesilit de nimeni”- ti s-a oferit o ora si o data la care ai consimtit ca vii), sa apara ceva sau pur si simplu sa te razgandesti si sa nu mai fii disponibil pentru interviul respectiv! E o situatie neplacuta dar nu e un capat de tara! Daca ti se propune o data si o ora care nu iti convine, poti spune „Nu” inca de la telefon! Daca in decursul convorbirii telefonice cu potentialul Angajator afli informatii care te fac sa nu doresti sa lucrezi cu acel potential Angajator, spune „Nu” inca de la telefon!

Dar daca ai acceptat si apoi te-ai razgandit in legatura cu acel interviu, corect si de bun simt ar fi sa pui mana pe telefon si sa anunti ca nu mai esti disponibil pentru data respectiva (cerand o reprogramare, daca este posibil) sau deloc. Este cea mai profesionista modalitate de a contramanda un interviu agreat. Daca ti-e jena sa vorbesti cu persoana care te-a invitat la interviu, macar da un SMS si scrie “Imi pare rau, nu ajung la intalnirea programata. Nu mai sunt disponibil”. Este prea scump un SMS? Atunci, daca tot platesti un abonament de Internet, este ok si un email cu un mesaj de contramandare a intalnirii.

Oricare dintre aceste variante ai alege-o, arata respect pentru persoana care ti-a facut invitatia la interviu, care are deja o agenda de lucru pe care ar vrea sa o respecte si care ar putea sa isi actualizeze astfel modificarile pe agenda in timp util. Si ar arata si respect fata de tine ca persoana cu „coloana vertebrala” si fata de cuvantul dat pentru ca, repet, acceptarea unei invitatii la un interviu este un act de acord din partea ta.

Bineinteles, poti opta sa nu vii la interviu si sa nu anunti asta in timp util. Ce se poate intampla? Ei bine, daca partea cu respectul de sine si/sau pentru ceilalti nu te afecteaza foarte tare, s-ar putea sa ai parte, in viitor, de alte consecinte neplacute. Majoritatea recrutorilor si a potentialilor Angajatori isi consemneaza in baza lor de date faptul ca un candidat a dat dovada de „Neseriozitate” si nu s-a prezentat si nu a anuntat ca nu apare la interviu. Poate peste cateva luni sau cativa ani vei aplica din nou la acea firma, pentru jobul vietii tale si sa nu te mire ca nu te suna nimeni! Alti recrutori isi fac o „lista neagra” cu candidatii neseriosi si o distribuie intre ei sau pe forumuri/ portaluri de HR. Si iar nu te suna nimeni…

Bine, este posibil ca aceste consecinte neplacute sa lipseasca. Dar ia incearca sa te pui in urmatoarea situatie:

Esti in cautare activa de loc de munca. La o firma stabila si si cu promisiuni de viitor apare o pozitie vacanta: fix ceea ce tu iti cauti si pentru care ai experienta, calificari, abilitati, etc. Aplici, te suna, programati un interviu. In ziua respectiva, plin de emotii, rogi vecinul sa iti tina cainele cateva ore, o rogi pe mama sa iti faca piata, il rogi pe tata sa iti plateasca factura scadenta la lumina, planifici intreaga zi angrenand alte persoane, te aranjezi, te parfumezi, te coafezi si te pregatesti sa mergi la interviu. Alergi dupa masini, schimbi 3 autobuze si un metrou si ajungi cu 3 minute inainte de intalnire. Portarul nu te lasa sa intri in cladire spunand ca nu esti pe lista invitatilor de pe acea zi, suna in numele tau la Biroul de Resurse Umane si iti spune ca interviul din acea zi s-a anulat si ca ai primit mesaj in acest sens. Suni tu la persoana care te-a contactat; telefonul suna si suna, nu raspunde nimeni. Pleci abatut spre casa. Deschizi calculatorul si vezi ca, intr-adevar, cu 15 minute inainte a fi inceput interviul ai primit un email care iti anula intalnirea respectiva sub pretextul ca au oprit procesul de recrutare deoarece au gasit deja persoana potrivita!…

In concluzie, te invit ca, atunci cand este vorba de planul profesional, daca vrei ca eu, Recrutor, sa te vad vreodata ca fiind un profesionist, nu uita ca profesionalism inseamna si conduita, atitudinea pe care o adopti, nu doar competentele dovedite! Iar pe plan personal, daca vrei ca eu, Om serios, sa te respect si sa te percep ca pe un Om serios si de caracter, da dovada de respect!

Multumesc!

via HrSolutio Neprezentarea la interviu.

Comments are closed.

%d bloggers like this: