10 intrebari cruciale pe care sa ti le pui


“Înţelepciunea nu înseamnă să ai răspuns la orice, înseamnă să-ţi pui întrebările corecte. În opinia lui Marc Hack, specialist în dezvoltare personală, întrebările pe care ni le punem fac diferenţa între cine suntem şi cine putem deveni. Marc a întocmit o listă de zece întrebări pe care le argumentează după cum urmează.

› 7 pași care ne ajută să facem din 2013 cel mai bun an al nostru

› 7 tehnici mai mult sau mai puțin „ortodoxe” pentru stimularea spiritului de echipă

› 10 metode de motivare a angajaților care chiar dau rezultate

1. Ce apreciez cel mai mult la viaţa mea? Gândiţi-vă la viaţa dumneavoastră ca la o dietă. O alimentaţi cu ce trebuie? Cu cât vă suplimentaţi rutina zilnică cu lucruri pozitive, cu atât veţi deveni mai puternici. Pentru că odată ce aţi înlocuit gândurile negative cu cele pozitive, veţi începe să aveţi mai multe rezultate. Cu timpul, acest obicei vă va ajuta să reduceţi stresul, să nu mai puneţi atâta presiune pe dumneavoastră şi, una peste alta, să vă simţiţi mai bine, să arătaţi mai tineri şi să trăiţi mai mult.

2. Am anturajul pe care mi-l doresc? Sunt peste şapte miliarde de oameni pe pământ, aşa că nu permiteţi câtorva oameni să vă facă nefericiţi. Desigur că nu puteţi să faceţi o selecţie a tuturor celor cu care intraţi în contact, dar vi-i puteţi alege pe cei cu care vreţi să vă petreceţi timpul. Aşa că fiţi recunoscători pentru cei care intră în viaţa voastră şi o fac mai bună, dar fiţi mulţumiţi şi pentru libertatea pe care o aveţi să plecaţi de lângă cei care vă fac nefericiţi

3. Ce îmi spune instinctul? Să nu vă cereţi niciodată scuze pentru ceea ce simtiti. Pentru că asta ar însemna să trădaţi propriul adevăr. Indiferent câte sfaturi primiţi de la alţii, uneori ar trebui să abordaţi lucrurile aşa cum simţiţi, să luaţi decizii personale şi să construiţi propriile concluzii.

4. Ce pot face chiar acum pentru a avansa cu obiectivele pe care le am? Dacă nu vă place unde vă aflaţi, atunci faceţi o schimbare, că doar nu sunteţi un pom. Nu e suficient să aveţi potenţial, ci trebuie să vă daţi seama cum îl puteţi folosi, ce puteţi să faceţi şi unde trebuie să acţionaţi. Nu există ar trebui, ci doar alegeri libere. Decideţi să acţionaţi şi să faceţi ceea ce spuneţi că veţi face. Măriţi-vă potenţialul.

5. Mă vând la preţul corect? Dacă nu sunteţi tratat cu dragoste şi respect, verificaţi-vă preţul. Poate că, în subconștient, v-aţi etichetat prea puţin. Pentru că dumneavoastră sunteţi cel care le spune celorlalţi cât valoraţi arătându-le ce sunteţi dispuşi să acceptaţi în schimbul timpului şi atenţiei pe care le-o acordaţi.

6. Cum influenţez oamenii din viaţa mea? Cuvintele sunt cu adevărat puternice. Aşa că atunci când vorbiţi, fiţi sigur că folosiţi cuvinte care au darul să-i ridice pe ceilalţi, nu să-i pună la pământ. Respectaţi sentimentele celor cu care intraţi în contact, pentru că deşi s-ar putea să nu însemne mare lucru pentru dumneavoastră, s-ar putea să însemne foarte mult pentru ei. Adesea subestimăm puterea unui zâmbet, o vorbă bună, un compliment cinstit sau o simplă dovadă că ne pasă.

7. Ţin de ceva la care ar trebui să-i dau drumul? De-a lungul vieţii oamenii vă vor supăra, vă vor arăta lipsa lor de respect şi vă vor trata rău. Lăsaţi-i; lăsaţi karma să se ocupe de lucrurile crude pe care vi le-au făcut. Ura şi negativismul care vă vor umple sufletul nu aduc nimic bun şi vă consumă potenţialul. Vă veţi vindeca numai când veţi lăsa în urmă trecutul care v-a rănit. Iertaţi-i pe cei care v-au făcut ceva rău şi iertaţi-vă pe sine pentru propriile greşeli.

8. Cine merită să fie iertat? Oricine spune că răzbunarea e dulce nu a testat dulceaţa iertării. Deseori vorbim despre cât de bine ne-ar fi fără anumiţi oameni din viaţa noastră, iar asta poate fi foarte adevărat. Lăsaţi suficient loc în inimă pentru a ierta şi acordaţi-le celorlalţi o a doua şansă. Uneori oamenii fac greşeli teribile şi învaţă din ele; şi uneori relaţiile se strică doar pentru a se reuni de două ori mai puternice.

9. Care sunt temerile care mă împiedică să fac ce îmi propun? Puteţi câştiga putere şi încredere dacă vă înfruntaţi teama care vă trage înapoi. Odată ce depăşiţi acest obstacol veţi începe să vă spuneţi „am mai trecut prin asta cu bine“. „Sunt capabil să fac următorul lucru imposibil care o să-mi apară în cale.“

10. Peste zece ani o să-mi doresc să mă fi străduit mai mult? Dacă e ceva ce vă doriţi cu adevărat, luptaţi. Nu renunţaţi indiferent cât de disperată pare situaţia acum. Amintiţi-vă, cele mai multe lucruri bune din viaţă nu vin uşor, dar merită. Încercaţi să trăiţi astfel încât, într-o bună zi, să priviţi înapoi şi să puteţi spune „nu credeam că sunt capabil să o fac, dar am făcut-o”.

Dragos Nicolae › Mar, 2012-11-20 09:58/ via 10 întrebări cruciale pe care trebuie să ţi le pui | Cariere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: